Sunday, September 5, 2010

Raya : Kesesatan Dalam Kemeriahan?Salam lebaran,
erm, korang dah tengok iklan promo raya TV3 ....?
byk komen yang aku baca, dengar, lihat....
alhamdulillah, masih lagi ramai yang peka dengan permasalahan ini....

Apa yang salahnya dengan iklan nie?
cuba lihat pada unsur-unsur berikut:-
a) bunga teratai
b) beca
c) api
d) tulisan jawi terbalik (suatu penghinaan terhadap Islam...)
dan byk lg.....
cuba singgah mana-mana blog yg berkaitan sbgi rujukan...

Sememangnya perubahan ataupun kelainan yangg ditonjolkan boleh dilakukan. Cuma, pembaharuan yang dilakukan ini akan membawa kepada syirik. Syirik, iaitu menyekutukan Allah (S.W.T). Dan dalam konteks iklan di atas, menyamakan agama Allah dengan agama ciptaan makhlukNya. Sememangnya, tiada salahnya merayakan sesuatu perayaan kaum lain asalkan tidak melibatkan perayaan berunsur keagamaan.

Kita nie terlalu byk disogokkan dgn pelbagai bentuk cara hidup bukan Islam. Dunia menjadi dambaan manusia. Wang ringgit menjadi ukuran. Pabila pangkat, darjat dan wanita mula mengaburi manusia.

Islam itu kolot?
Islam itu agama yang sempurna. Islam itu membawa sejahtera. Dari sekecil-kecil amalan hingga sebesar-besar amalan Islam telah menggariskan suatu panduan. Mgkin terdapat segelintir yg beranggapan bahawa mungkin Islam banyak pantang larang.
Itu tak boleh..! Ini tak boleh...!
Walhal keterbatasan-keterbatasan inilah menjadikan Islam itu sempurna.

" Zaman di mana material semakin hebat, akhlak manusia semakin tenat"“Tidak ada paksaan untuk (memasuki) agama (Islam); sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat. Kerana itu barang siapa yang ingkar kepada Thaghut dan beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada buhul tali yang amat kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”
Al-Baqarah, ayat : 256
p/s : tagline raya : kesesatan dalam kemeriahan....?

5 comments:

Aiman Hj Amin said...

Betul3x.. Alhamdulillah, umat Islam kt negara kte ni da smkin alert tntg perkara2 cmni.. dulu kes AJL yg bertemakan origami.. Ini pula, iklan raya.. nak kata dorg wt iklan skli dgn krismas utk jimat kos menipu r.. krismas kli ni xsme ngn raya kita.. heheh.. btw, lame xjmpe abg agil.. sihat?
aiman gbum~

Aiman Hj Amin said...

salam.. hmm.. alhamdulillah, org kita agk alert ttg perkara2 yg mempermainkan Islam cmni.. dulu, kes AJL yg bertemakan origami pn dapat dikesan.. Semoga Allah melindungi kita dr perkara2 yg x baik cmni.. btw, lme xjmpe abg agil.. sihat? Aiman G-Bum~

diba said...

mmg pn kesestan dlam kemeriahan..mujur dh dtarik blik iklan tu..

diba said...

mmg pn kesestan dlam kemeriahan..mujur dh dtarik blik iklan tu..

DzuLagiL said...

to aiman
wslm....
mudah2an...
terima ksh sudi komen...
G-Bum rulezzz....he2x!

to diba
mujurlah...
namun, sentiasa berhati2...