Tuesday, April 21, 2009

Jernih VS Keruh...?


Salam 'alaik
kepada yg berkenaan...

Tapi suka aku nak mencelah sikit..

apa yang haram tetap haram, apa yang halal tetap halal....

kejayaan manusia terletak pada agama..
jgnlah kita nk membelakangkan mahupn persoalkan...
agama x bleh di asingkan...
agama yg memberi panduan kepada kita...

Aku tgk ruangan nih ada yg "condemn",ada yg nasihat...
nie merupakan suatu perkongsian ... betul x ?
mungkin yang menyokong tu ada kaitan kut...??
di smping memberi kesedaran...

Kta msg2 muslim watpa nk btegang leher lgpn Allah x ska org yg mmjgkn pkelahian
Tp kalo ats dsar niat nk perbtulkn apa yg x btul xpela coz bila kta tgur org pn tmsuk dlm amar makruh nahi mungkar

Alhamdulillah,kta dlhirkn suma x sma
Kdg2 kta xleh nk slhkn indvdu trsebut,myb dia jahil
Bab hukum yg lain maybe dia tau,tp part mcm ni dia jahil
Ya lah,thap keimanan kte kn brbeza
Ddkan agama kta mgkin ade yg rdh,sdrhana or tggi
Lgpn iman xleh dwarisi kalo pn mak or ayah dia alim or adik bradik dia len btudung or x...

Kta ambik iktbar dsmpg kta doakn mga Allah mmbri hdayah kpd indvdu trsbut
Insya-Allah
Tp trus trang aku ckp kat cni yg aku plg xska n xleh tahan bila mana kita nak tegur ssorg n respons dia…
"Ikut ska ati aku la! Kubur msg2…" atau pn,
"Jgn jga tpi kain org len leh x..??"
"jadilah diri sendiri..."
mmgla kbur msg2 tp dlm kbur tu nti, kta akn dpt’jwbkn ats apa yg kta lakukn,apa yg kta wat kat dunia ni
Mksudnya,memang kat dunia ni kta kna jga tpi kain org len gak lebih-lebih lg sdara seIslam coz mmg dh tggngjwb kta. Kalau jadilah diri sendiri tue memang salah...kena betulkan gak. Betul x?

Apa sbnarnya konsep dakwah tu?
Kita amik yg plg mudah dan tpat, ykni mrujuk kpd hadith Rasulullah S.A.W.;
“Barang siapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia merubahnya dengan tangannya, dan jika tidak mampu maka dengan lidahnya (lisan), dan apabila tidak mampu, dengan hatinya. Dan demikian itu (dengan hati) adalah selemah-lemah iman.”
-Hadith riwayat Muslim.

Jelas! Stiap indvdu Muslim WAJIB brusaha sjauh mna yg tmmpu utk mnegur@mpbetul kslahan org lain.Ha,tp ni x bmkna kta bleh mcari kslahan org len apatah lg nk mngintai@men’spy’ apa yg org len buat! Tp nk bgtau kt cni yg knsep ‘Jgn jg tpi kain org lain’ adlh suatu knsep yg slah dn tsasar drpd khndak Islam! Bhaya kn? Coz slama ni kta sring didoktrinisasikan, sring dpgaruhi oleh kuarga dn rkan2 yg bila mati nti, kbur kta msg2 n x share dgn org lain! Lupakah mreka dgn ayat al-Quran,

“Wahai orang-orang beriman, Peliharalah dirimu dan keluargamu daripada api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu…”
-At-Tahrim, 66:6

Nau’zubillah…
Ha,terkena tang btg idung kta kn? Kta kna ingat yg kalo kta x tgur mreka,x tegah pbuatan mksiat kwn2 kita, kt akhirat nti, kt padang Mahsyar nti, mreka ni yg akn ‘tegur’ kta blk! Dorg ni yg akn tntut blk kt kta, “Knapa time aku still hidup kt dunia dulu, kau x tgur aku?? Kau x jg tpi kain aku??” Baaammmm!!! Amik sebijik! Tp time tu,dh tlambat la…Time tu,sesal la camne pun, mnangis mrengek tkeluar taik mata emas skali pn,x mgkin kta akn dkmbalikan ke muka bumi yg fana ini.

“Dan alangkah ngerinya, sekiranya kamu melihat orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhannya dan berkata, ‘Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami (ke dunia), nescaya kami akan mengerjakan kebajikan, Sesungguhnya kami adalah orang-orang yang yakin.”
-As-Sajdah, 32:12

Bottom line, try our best! Islam tu kn mudah? Innaddinna yusrun! In fact, mcm hadith yg dsbut kt ats td, kalo kta x mmpu nk tegah dgn pbuatan skali pn, ckupla skadar kta mbenci/x suka dlm hati dgn pbuatan mksiat dn sia2 yg kta nmpak dgn mta kpala kta.Walaupun tu adlh selemah2 iman (Masha-allah, trasa sgt lmah dri ni..),at least kta x bskongkol dgn mksiat tu.Coz kalo dlm hati pn kta xde prasaan benci dn x suka,tu mksudnya kta redha dgn pbuatan tsebut.Maka kta tlah dkira sbg rkan kongsi/subahat dlm plaburan mksiat kwn kta td,walaupun share kta secuit je…

So,aku nk mgingatkn dn mgajak dri aku sndiri dn korg yg membaca/terbaca entry ni,marilah kta bsama2 mjaga tepi kain sndiri dn org len,aslkn x tselak kain tu! Coz kt kbur nti, kta tdk bseorgn,kta pnya ‘teman’! Aku nie pn insan yg lemah gak...

maaf kalau terasa...
skdr suatu perkongsian...
moga2 dipermudahkan...

7 comments:

~najihahfaizahazaman~ said...

ya Rabb..
fikrah yang menarik dan posting yang sangat bagus..
syukran ingatkan sy,
sy pun salu je terleka..
alpa
lalai
leka
sama2 lah ingatkan antara satu sama lain ye..
n_n

rara n jaja said...

hmmm....entry ni wat sy kmbali muhasabah diri....
syabas untuk segalanya...

Nik Nurul Afiqah Nik Kamarudin said...

yep2.n nk bdakwah tu xyah tggu kite dpt title hebat pun. jd common ppl like most of us pun xsalah kalo nk bg nasihat sket. hopefully i'll get to be a better person. btw hi, uni kem slm. hahaha

boboiz said...

berdakwah kearah kebaikan banyak cara..salah satu cara macam yang awak buat..

DzuLagiL said...

to ~najihahfaizahazman
mudah-mudahan...
sekadar suatu perkongsian...

rara n jaja
terima kasih
sekadar suatu perkongsian...

to Nik Nurul Afiqah Nik Kamaruddin
wslm...
sama-sama

to boboiz
sama-sama
sekadar suatu perkongsian...
terima kasih

~najihahfaizahazaman~ said...

tak sangka terkena pada sy jugk akhrnya. itulah susah kalau x paham konsep agama mcm mana. bukan nak kate diri pandai dsb. tapi yg herannye yg belajar agama sendiri pun bole ptikai konsep btudung. tu baru hal tutup2 aurat. blom lg yg len.
pelik. akhir zaman mungkin.
tapelah. bg sy, kite dah tegur. kite dah cakap. kite dah tunjuk. tpulang pd dorang la nak wat camner kan.
rujuk firman Allah, surah Arra`Du ayat 11.
(klu x silap)

dan kita mungkin boleh heret sang keldai ke telaga, tapi tak mungkin paksa untuk dia minum. Allahu`alam.



*alah!malas nak login id! hehe.=p*
*thanks atas nasihat tuh. btolla tuh. sy hargainya!;)*

DzuLagiL said...

to ~najihahfaizahazaman~

salam 'alaik,
terima kasih...
skadar suatu perkongsian...